DRIFT HAKKINDA

“Kontrolsüzlüğün Kontrolü” drift için söylenebilecek en güzel tanım aslında. Hayatı tek düze yaşamak istemeyip, biraz heyecan, biraz sıradışılık katmak isteyenlerin sporu. Beygirlerin, lastik ve egzoz seslerinin, dumalar altından yarattıkları senfoninin, seyircinin haykırışları ile birleştiği belkide tek spor. Drift, otomobillerin dansı. Estetik hareketlerin motor ve egzoz senfonisine ayak uydurduğu, temponun ve adrenalinin daima en üst seviyede olduğu bir hip hop dansından farksız. Serbest figürlerin esas olduğu hip hop gibi pilot da otomobili ile özgürlüğünü akrobatik figürlerle buluşturur.

 

Son yılların en çok dikkat çeken sporu olan drifti anlatmak için kelimeler kifayetsiz kalır. Tutkunun aşka dönüştüğü ender sporlardan biri olan driftin çıkış noktası Japonya. 80’li yıllarda Japonya’nın virajlı dağ yollarında bir sokak sporu olarak başlayan bu disiplin, Keiichi Tsuchiya isimli yarış pilotunun öncülüğünde gelişmiş ve bir motorsporu branşı haline gelmiştir. Halen Japonya, Amerika, Asya ve Avrupa’da çeşitli ülkelerde şampiyonalar halinde yapılan bu spor ülkemizde de son altı yıldan beri Drift Academy bünyesinde yapılıyor. İlk başlarda sadece bir haftasonu aktivitesi daha doğrusu antreman gibi yapılan Drift, 2012’den bu yana TOSFED bünyesinde Apex Masters Drift Series şampiyonası olarak yapılmakta. Her yaştan seyircinin takip ettiği bu şampiyonaya her sene yeni yeni pilotlar dahil olmakta ve eski kurtlara taş çıkartmaktalar.

 

Drift yarışları nasıl yapılıyor? Herşeyden once trafiğe kapatılmış, güvenliği alınmış bir pist bu sporun en önemli gereksinimi. Pistin nerede olduğu önemli değil. Şehir içinde bir otopark, bir yarış pistinin combine virajları, yada özen izinle trafiğe kapatılmış caddeler… Kullanılan otomobiller, arkadan itişli, özel güvenlik ekipmanlı 500 Beygir ve üzeri. Bu sporun belkide en güzel yanı motor gücünün bir sınırı olmaması. Bütçeye gore 200 beygirden 1000 Beygir ve üzerine kadar otomobil hazırlamak mümkün. “Ne kadar duman, o kadar randıman” motor gücünün ana ilkesi. Yarışlarda üç hakem daha doğrusu juri yer alır. Otomobillerin pist üzerinde belirlenen noktalara yaklaşma hızları, yaklaşma açıları, yaklaşma mesafeleri değerlendirilir. Ayrıca otomobil hakimiyeti, lastiklerden çıkan duman, seyircinin tepkiside kriterlerdir ve puanlamaya girer. Yarışlar ikili çıkışlar halinde yapılır. Bir araç önde giderken diğeri onu taklit ederek takip eder. Sonra öndeki araç arkaya geçer ve o diğer aracı aynı şekilde taklit ederek takip eder. Juri puanlamasına gore en yüksek puanı alan pilot ve aracı bir üst tura geçer. Eleme usulü ile yapılan yarışta katılımcı sayısına gore Top 16, top 8 , top 4 ve top 3 belirlenir.